OVER ONS

Stal A. Zoer BV in het Drentse Echten heeft als ‘core business’ de handel in springpaarden en het aankopen en opleiden van jonge paarden, op basis van een jarenlange ervaring. Verwacht mag worden dat deze een veelbelovende toekomst tegemoet gaan. Deze opgeleide paarden worden weer ter verkoop aangeboden op de wereldmarkt. Af en toe worden ook dressuurpaarden aangeboden. De vennoten van A.Zoer BV zijn Arend Zoer en Albert Zoer.

VAN HET BEGIN TOT NU

In de jaren 60/70 had Arend Zoer een melkveebedrijf. Een boerderij was gekocht in het Drentse plaatsje Echten, tot op heden de plaats waar het bedrijf gevestigd is. Daar werden ook de kinderen Zoer geboren. De dochters Jennie en Gina en de zoon Albert. Naast de werkzaamheden op de boerderij werkte Arend Zoer op een grasdrogerij. Zijn liefhebberij was paardrijden en hij behaalde behoorlijke resultaten bij diverse wedstrijden. Deed iemand een goed bod op zijn paard, dan verkocht hij het en schafte zich een nieuw paard aan. Na het opleiden daarvan nam hij weer deel aan wedstrijden.

Logisch was dat de kinderen Zoer aangestoken werden door het enthousiasme van de vader en al snel zelf pony’s gingen rijden. Dochter Jennie startte met wedstrijd rijden en nam de plaats in van Vader Arend. Hij stopte zelf en ging een deel van de koeienstallen inrichten als paardenboxen. Geleidelijk aan kwamen er meer pony’s die door Jennie werden bereden en daarna werden doorverkocht.

Ook Gina en Albert Zoer gingen op jonge leeftijd pony rijden en al snel werd besloten het melkveebedrijf te beëindigen en volledig over te gaan naar de paardensport en -handel. Al de koeienstallen werden omgebouwd naar paardenboxen en in 1988 werd een binnenbak gebouwd met aan een kant 20 paardenboxen. Weer later kwamen er respectievelijk tien en daarna nog eens acht boxen bij. Vervolgens kwam er nog een stapmolen met zes boxen. Ook werden vijf grote loopstallen voor jonge paarden gebouwd en een extra schuur met acht paardenboxen. Het complex omvat nu 52 paardenboxen, vijf grote loopstallen en een binnenbak.

Jennie Zoer heeft inmiddels het bedrijf verlaten en Gina Zoer legde de nadruk op haar rechtenstudie en heeft nu een advocatenkantoor in Hoogeveen. Albert Zoer runt samen met zijn vader Arend het bedrijf in Echten. Hierbij neemt de vader vooral de handel voor zijn rekening en rijdt de zoon deze paarden. Arend heeft de gave om getalenteerde paarden te herkennen. Voor hem is voorzichtigheid de belangrijkste eigenschap die een springpaard moet hebben. Terwijl Arend op kleine wedstrijden op zoek is naar nieuw talent, is Albert te vinden op nationale en internationale springwedstrijden. Sinds 2006 kan Albert worden gerekend tot de beste springruiters ter wereld. In dat jaar werd hij met het Nederlandse team wereldkampioen met zijn paard Okidoki. In 2007 werd hieraan een tweede gouden teammedaille toegevoegd. Nederland werd toen Europees kampioen. Ook daar reed Albert het paard Okidoki. In februari 2008 wordt Albert door Indoor Brabant uitgeroepen tot Ruiter van het jaar 2007. Tot op de dag van vandaag rijdt Albert nationaal en internationaal wedstrijden op hoog niveau met verschillende paarden uit eigen stal.

Door de jaren heen heeft Stal Zoer veel paarden op de markt kunnen brengen die nationaal en internationaal hoge resultaten behaalden. Inmiddels zijn er een aantal stalruiters bijgekomen die jonge paarden rijden.

Duidelijk is dat Stal A. Zoer BV in de afgelopen 35 jaar wereldwijd een uitstekende reputatie heeft opgebouwd, gebaseerd op de deskundigheid, de betrouwbaarheid en de geleverde prestaties op hoog niveau van vader en zoon Zoer.

a-zoer-logo-trans